Het parcours loopt rondom het Lauwersmeer rechtsom. De wegen zijn voor het overgrote deel secundaire wegen en fietspaden. Dit betreft allemaal een goede verharde en geasfalteerde/betonnen ondergrond.

Er is nagenoeg geen hoogteverschil in de route.

Langs de route zijn meerdere waterposten en halverwege wordt een stuk fruit of andere versnapering uitgereikt. Het exact aantal waterposten zal afhankelijk van de dan geldende temperaturen worden bepaald, maar zullen voldoende zijn.

Supporters zijn welkom en op veel trajecten kunnen supporters langs de route mee fietsen of rijden op naastgelegen wegen. 

Wildroosters

Het parcours van de hele en halve marathon kent enkele wildroosters. De afstanden zijn gemeten vanaf de start van de hele marathon.

25,60 tot 26,10 km ca 5 roosters 

27,90 km 1 wildrooster.

Bruggen

Met de waterschappen en brugbediening is contact. De snelle lopers zullen geen last hebben van de bruggen in het parcours. Deze blijven op dat moment gesloten. De volgende bruggen worden gepasseerd:

11,90 km: Hunsingobrug Zoutkamp (Prov. Groningen: blijft gesloten)

12,20 km: Reitdiepbrug Zoutkamp (Prov. Groningen: blijft gesloten)

23,30 km: Brug Dokkumer nieuwe Zijlen (Prov. Friesland: Halve marathon: gesloten. Hele marathon: gesloten gedurende half uur na passage 1e deelnemer)

29,00 km: Brug en sluis Ezumazijl (blijft gesloten)

31,50 km: Brug Esonstad (blijft gesloten)

40,50 km: Brug Robbengatsluis (Prov. Groningen: blijft gesloten)

Beste deelnemer,

De Lauwersmeer Marathon in 2022 hebben wij helaas moeten afgelasten.

Wij hopen jullie bij een volgend evenement weer te mogen begroeten!

Met vriendelijke groet,
Stichting 40 Mijl.