Omdat het parcours door een Nationaal Park gaat, is respect voor de natuur een belangrijk aspect van het evenement. De organisatie geeft hier uiting aan door met duurzame materialen te werken, de hoeveelheid afval zoveel mogelijk te beperken en zwerfafval te allen tijde te voorkomen. Dit wordt uitgedragen in de uitingen over het evenement.

Het Lauwersmeer was tot 1969 de Lauwerszee, met zout water, eb en vloed en in vrije verbinding met de Waddenzee. Het zoute water is uit het Lauwersmeer verdwenen en bij Lauwersoog wordt het meer doormiddel van sluizen van de Waddenzee afgeschermd. Het parcours loopt een deel over de Waddenzee dijk en biedt uitzicht over dit wereldwijd unieke landschap. Het Waddenzee gebied is UNESCO werelderfgoed en daar zijn wij zuinig op.

De verschillende zeeën op de wereld en de Noordzee in het bijzonder, kampen met restafval en plastic. Dit is een groot probleem en de meeste plastic soorten zijn niet afbreekbaar of kennen een zeer lange afbreektijd. Daarom zetten wij de strijd tegen restafval en plastic kracht bij door de marathon en aanverwante activiteiten waar mogelijk plasticloos te houden en zo veel mogelijk recyclebare materialen te gebruiken.

De natuur verbeteren doen we in kleine stapjes!